Scandalul de miercuri seara din Parlamentul României a pornit în momentul în care opoziţia, care-şi pierduse interesul pentru o bătălie deja pierdută (moţiunea de cenzură), a provocat o nouă temă de dezbatere: Parlamentul trebuie să dea un răspuns unei declaraţii provocatoare şi extremiste a premierului ungar Viktor Orban. Rând pe rând, reprezentanţii opoziţiei, dar şi unii de la PDL, au venit la microfon să vorbească despre noul subiect, tema glisând spre gestul unui extremist maghiar care l-a "spânzurat" pe Avram Iancu. Pesediştii şi liberalii s-au indignat, reproşându-i lui Emil Boc că nu face nimic pentru a condamna astfel de gesturi şovine de frica "stăpânilor" săi maghiari.
Crin Antonescu a ridicat primul piatra: "În numele cui veniţi dumneavoastră, domnule prim-ministru, cu ideologii dumneavoastră, cu şmecherii dumneavoastră de toate culorile? În numele cui veniţi atât de vesel aici? În numele angajatorilor, al mediului de afaceri, al angajaţilor, al efigiei spânzurate a lui Avram Iancu, în legătură cu care nu vreţi să ştiţi nimic şi nu daţi doi bani ca să nu supăraţi noul stăpân, care nu mai e Traian Băsescu, ci e Viktor Orban?"
Pe urmă politicienii români i-au făcut o nesperată reclamă extremistului respectiv. De pildă, deputatul PSD Mircea Duşa a spus că, în Harghita, Barna Csibi "interzice" doi oameni: pe Mihai Eminescu şi pe Mircea Duşa. Dacă de Eminescu a auzit toată lumea, dacă de Mircea Duşa, liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor şi fost prefect de Harghita, a mai auzit cineva, despre Barna Csibi, un personaj care de ani de zile se străduieşte să intre în atenţia opiniei publice şi a radicalilor "mari", nu se ştiu prea multe lucruri.
Faţa şi profilul extremistului Barna Csibi
De câţiva ani, radicalii maghiari tip Tokes Laszlo, Szasz Jeno, preşedintele Partidului Civic Maghiar, sau Izsak Balasz, şeful Consiliul