Foto: Reuters Japonia este într-o cursă contraconometru pentru prevenirea unei catastrofe nucleare, poate chiar mai gravă decât cea de la Cernobîl. Este opinia ziarului britanic Daily Telegraph, întemeiată pe aprecierile unor experţi din mai multe ţări. Specialiştii de la centrala nucleară Fukushima caută cu disperare soluţii ca sa scadă temperaturile combustibilului din reactoarele avariate, înainte de a fi prea târziu.
UPDATE 21:03 - Un observator pentru energie nucleară al Naţiunilor Unite, citat de BBC, a anunţat că inginerii de la centrala nucleară de la Fukushima au reuşit să refacă reţeaua de alimentare cu energie electrică a reactorului 2 al centralei. Succesul acestei operaţii permite repornirea pompelor din sistemul de răcire al reactorului, lucru ce va conduce la controlul temperaturii în instalaţiile reactorului.
UPDATE 18:03 - Pentagonul se oferă să pună la dispoziţie aeronavele necesare evacuării membrilor familiilor militarilor americani din principala insulă japoneză, Honshu, anunţă cnn.com
UPDATE 16:06 - Mass-media japoneză raportează niveluri ridicate de radiaţii înregistrate la 30 de kilometri de centrala nucleară de la Fukushima.
UPDATE 14:32 - Purtătorul de cuvânt al operatorului Tokyo Electric Power (TEPCO) a declarat că s-a reuşit finalizarea a mare parte din lucrările necesare conectării centralei de la Fukushima la reţeaua externă de electricitate. Conectarea la sursa externă de alimentare electrică este vitală pentru repornirea sistemelor de răcire ale reactoarelor centralei nucleare.
Totodată, TEPCO a anunţat că apa dispersată în cursul acestei zile asupra reactoarelor centralei de la Fukushima a avut efectul scontat, reuşindu-se micşorarea temperaturii acestora.
UPDATE 14:24 - Ministrul japonez al Apărării, citat de agenţia Kyodo, a anunţat că nivelul radiaţiilor în atmosferă, măsurat de echipajele elicop