Lipsa de interes arătată de cumpărători pentru preţurile avansate de unii proprietari de apartamente vechi i-a determinat pe aceştia din urmă să îşi închirieze locuinţele, pentru a evita o vânzare sub preţul pe care şi-l doresc. Nici varianta chiriei nu este însă în avantajul lor, deoarece acestea au mai scăzut cu circa 12% din toamna anului trecut şi până acum.
Cele mai mari diferenţe există la garsonierele din Constanţa (-11,9%) şi Timişoara (-8,9%), dar şi la apartamentele cu două (-7,2%) şi trei camere (-8,3%) din Cluj-Napoca.
„Pe fondul prelungirii crizei imobiliare, tot mai mulţi proprietari au preferat să îşi închirieze apartamentele ceea ce a determinat o creştere a numărului de oferte şi implicit scăderea preţurilor. Nici volumul cererii nu excelează în această perioadă”, explică Adrian Erimescu, director general al portalului imobiliare.ro.
În prezent, chiria unei garsoniere în zone precum Rahova, Militari sau Berceni porneşte de la 150 de euro/lună. Pe de altă parte, pot fi găsite apartamente cu două camere la preţuri începând de la 200-220 de euro/lună în zone precum 13 Septembrie, Ştefan cel Mare, Mihai Bravu, Crângaşi sau Drumul Taberei. Chiriile în cazul apartamentelor cu trei camere pornesc de la 250 de euro/lună în Berceni, Colentina sau Camil Ressu.
Braşovenii au cea mai mică chirie
În Braşov, cu 120 euro/lună pot fi închiriate garsoniere mobilate şi utilate în cartierele Tractorul sau Bartolomeu. În această perioadă, preţurile apartamentelor cu două camere pornesc de la 150 de euro/lună în zonele Florilor, Răcădău, Griviţei sau în apropierea Spitalului Judeţean, iar cele ale apartamentelor cu trei camere de la 200 de euro/lună în 13 Decembrie sau Tractorul.
În zonele Floreşti sau Horea, din Cluj-Napoca, pot fi închiriate garsoniere cu 150 de euro/lună. În această perioadă, chiriile apartamentelor cu două camer