După ce a vrut mai puţine Camere în Parlament şi mai puţini parlamentari, domnul preşe-din-te doreşte acum şi mai pu-ţine alegeri - ne-a anunţat, ca de obicei, într-un interviu la TVR, unde nu i se pot pune întrebări prea incomode. Hotărât lucru, domnia sa vrea o democraţie simplificată, pentru uzul celor cu tendinţe autoritare. În aceeaşi direcţie merge şi propunerea, vânturată de partidul de guvernământ, ca alegerea primarilor să se facă într-un singur tur de scrutin.
Singurul argument pentru revenirea la alegerile simultane pentru preşedinte şi Parla-ment care ne-a fost expus fiind cel de a avea un singur rând de alegeri (nu ne spune de ce, presupun că pentru economii bugetare), este fără cusur logica lui Liviu Antonesei atunci când susţine pe blogul personal că soluţia logică este, de fapt, trecerea la republica par-lamentară, cu un preşedinte ales de Parlament.
Mai multă lume a remarcat că domnul Băsescu are probleme cu aritmetica, căci mandatul domniei sale se încheie în 2014, deci la doi ani după cel al guvernului, şi, în consecinţă, disponibilitatea de a sacrifica un an din mandat e insuficientă. De fapt, lucrurile sunt şi mai complicate. În interviul de la TVR, dl Băsescu avansează ideea organizării referendumului pentru Constituţie o dată cu alegerile locale de anul viitor.
Reţeta e verificată: se ia o temă populară („ce atâtea alegeri?"), se cuplează cu un scrutin electoral, iar în felul ăsta se stabileşte o agendă a campaniei convenabilă, care ar muta în plan secund dezbaterile pe teme inconfortabile. În plus, şefului statului nu i se mai poate reproşa că se implică în campania electorală.
Revenind la fondul problemei, de ce ar fi mai bine să chemăm mai rar alegătorii la urne? Chiar costă mult? Nu, organizarea alegerilor în sine nu-i mai scumpă decât, să zicem, banii plătiţi aiurea drept despăgubiri firmelor care ar trebui să cons