România şi Bulgaria ar putea fi evaluate privind corupţia şi crima organizată în cadrul aderării lor la Spaţiul Schengen, iar acesta va avea noi criterii de evaluare, care sunt dezbătute joi, 17 martie, de către deputaţii europeni.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Noile reguli de evaluare dezbătute joi în Parlamentul European se vor aplica României şi Bulgariei, când ele se vor integra în Spaţiul Schengen, iar în paralel, Franţa prezintă o idee controversată, aceea de a extinde evaluarea la corupţie şi la crima organizată.
"Nu suntem pe cale de a schimba criteriile de admitere în Spaţiul Schengen", a explicat pentru RFI un diplomat francez, "dar nici nu ne putem face că nu ştim ce scrie în raportele de monitorizare ale Comisiei Europene privind justiţia în România şi în Bulgaria", a adăugat el.
Franţa, susţinută de Olanda, dar şi de alte state membre vrea să creeze o legătură între reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, pe de o parte şi aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, pe de altă parte.
Cele două nu sunt tehnic legate, spune Comisia Europeană, care se opune acestei idei, dar care neavând de fapt nici o putere în domeniu, sfătuieşte Bucureştiul şi Sofia să-şi regleze problemele cu Franţa.
Între timp, Parisul lucrează la un document ce ar putea fi dezbătut de miniştrii europeni de Interne într-un viitor destul de apropiat, ceea ce România se străduieşte să împiedice.
Pe de altă parte, evaluările periodice strict tehnice, care se fac în cadrul Spaţiului Schengen nu mai sunt adecvate, este părerea statelor membre şi a Parlamentului European, unde deputaţii din Comisia de Libertăţi Constituţionale dezbat joi problema.
Noi metode vor fi folosite şi noi calificative vor fi date la evaluarea frontierelor externe şi interne ale UE, iar statele membre găsite în culpă vor fi obliga