Extremistul, care este şi funcţionar public, este acuzat de instigare la discriminare după ce a spânzurat o efigie a lui Avram Iancu în plin centrul municipiului Miercurea Ciuc.
Liderul organizaţiei extremiste Garda Secuiască, neînregistrată juridic, va trebui să dea explicaţii în faţa procurorilor. Magistraţii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita îl acuză de Barna Csibi de instigare la discriminare, dosarul penal fiind deschis pe numele său după ce, de 15 martie, ziua în care maghiarii comemorează începerea Revoluţiei de la 1848, Barna Csibi a spânzurat o efigie a lui Avram Iancu.
Anterior, pe o stradă din Miercurea Ciuc, Barna Csibi a organizat un „proces" în care eroul Revoluţiei Române de la 1848 a fost judecat şi condamnat pentru presupusele atrocităţi comise de moţi împotriva populaţiei de etnie maghiară. Acţiunea lui Barna Csibi fusese autorizată, pentru că el a cerut aprobare pentru un eveniment de informare istorică. În opinia reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi din Harghita, Csibi a încălcat limitele aprobării care i-au fost date. Gestul i-a şocat pe mulţi dintre ardeleni, maghiari şi români, deopotrivă. Liderul UDMR Cluj, viceprimarul Attila Laszlo, a calificat spectacolul oferit de Barna Csibi drept „un lucru dezgustător". La rândul său, liderul PSD Harghita, Mircea Duşa, crede că gestul lui Csibi „trebuie privit în contextul solicitărilor pentru autonomie formulate de liderii maghiari. Prin gestul său, Barna Csibi i-a jignit profund pe români, mai ales pe cei din Transilvania, pentru că Avram Iancu este un simbol naţional". Pe de altă parte, extremistul maghiar a declarat că nu a făcut altceva decât să îşi exercite „dreptul constituţional la exprimarea opiniei" şi că avea datoria să informeze populaţia despre „etnocidul" care ar fi fost comis de Avram Iancu împotriva secuilor.
Scapă cu o amendă? @