"Dreptul de a fi uitat" este o iniţiativă a Uniunii Europe care vrea să le asigure utilizatorilor de Facebook sau de alte reţele de socializare posibilitatea de a şterge complet datele personale de pe internet. Unele informaţii publicate pe reţelele sociale au dus la concedierea unor persoane deoarece angajatorii lor au dat peste imagini sau mesaje compromiţătoare, scrie ziarul britanic Guardian.
Propunerile la care lucrează Uniunea vor obliga reţelele de socializare să sporească standardele de confidenţialitate. În prezent, confidenţialitatea nu este o caracteristică implicită. Facebook consideră că toate informaţiile pe care le completezi sunt publice. Dacă doreşti ca datele tale să fie văzute doar de prieteni trebuie să cauţi opţiunea în setările de confidenţialitate. Iniţiativa UE intenţionează să inverseze rolurile, ceea ce i-ar da utilizatorului mai multă putere de decizie. Viviane Reding, comisar UE pentru justiţie, a explicat că măsurile vor fi obligatorii şi pentru companiile din statele care nu sunt membre ale Uniunii. "O companie din SUA care are milioane de utilizatori în Europa trebuie să se supună regulilor Uniunii", a spus ea într-un discurs din cadrul Parlamentului European.
Actualele opţiuni de confidenţialitate sunt, de multe ori, atât de complicat de folosit încât utilizatorii nu se descurcă, spun reprezentanţii UE care lucrează alături de Reding. Noua legislaţie va pune confidenţialitatea pe primul loc. Ea va fi o setare implicită, nu una pe care utilizatorii trebuie să o facă ulterior. De asemenea, va fi reglementată colectarea mascată a datelor, fără permisiunea explicită a persoanelor vizate.
"Dreptul de a fi uitat" va permite utilizatorilor să-şi şteargă complet informaţiile de pe internet. Atât lucrurile publicate de ei, cât şi fotografiile postate de prieteni sau cunoştinţe vor putea fi îndepărtate definitiv. "Ele nu ar t