Exploziile de la centralele nucleare Fukushima din Japonia, care au condus la eliberarea de radiaţii în atmosferă, ridică probleme asupra siguranţei reactoarelor aflate în regiuni active seismic. Aproximativ 20% din reactoarele din întreaga lume sunt situate în regiuni active seismic.
Astfel, Comisia Europeană a anunţat că statele membre ale Uniunii Europene au decis marţi să efectueze teste de rezistenţă la centralele lor nucleare în caz de cutremure, valuri seismice şi atacuri teroriste. Aceste teste de rezistenţă vor fi "realizate de experţi independenţi pe parcursul anului".
Miercuri, un expert rus a anunţat că patru centrale nucleare ruse prezintă potenţiale pericole, două aflându-se în zone seismice active.
"Centralele nucleare de la Balakovo (Volga) şi Rostov (în sudul ţării) se află amândouă în zone seismice active şi ar putea fi periculoase", a declarat academicianul Vladimir Kuzneţov, membru al Consiliului public de pe lângă Agenţia rusă pentru energie atomică (Rosatom).
"Centralele din Kola (nord-vest) şi Novovoronej (centru) nu corespund normelor de securitate internaţionale", a adăugat Kuzneţov, fost inspector la centralele nucleare ruse.
Declaraţiile celor doi au venut după ce premierul rus Vladimir Putin a afirmat că Rusia nu are centrale nucleare în zone seismice şi nu intenţionează să construiască centrale nucleare în zone care prezintă astfel de riscuri.
Cutremurul de 9 grade produs în 11 martie în Japonia, urmat de tsunami, a provocat mari probleme la centralele nucleare Fukushima, unde la mai multe reactoare au avut loc explozii din cauza că nu au putut fi răcite, iar nivelul de hidrogen era ridicat. Exploziile au condus la eliberarea de radiaţii în atmosferă. Joi dimineaţă, elicoptere ale armatei japoneze au vărsat o importantă cantitate de apă peste două reactoare ale centralei Fukushima, n