Zeci de tineri cu dizabilităţi intelectuale şi care provin din familii sărace şi-au căutat ieri joburi în retail sau în servicii. Sursa: CODRIN PRISECARU
Ieri, timp de câteva ore, zeci de elevi în anii terminali la Şcolile de Arte şi Meserii nr. 2 şi 3, din Bucureşti, dar şi absolvenţi de şcoli speciale, au participat la a treia ediţie a Târgului de locuri de muncă pentru persoane cu dizabilităţi intelectuale, organizat de fundaţiile Motivation şi Special Olympics.
Târgul este parte a proiectului "Şanse egale pentru integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale din România", cofinanţat din Fondul Social European prin programul POSDRU 2007-2013. Iar oferta de muncă venită atât din partea a 18 companii, cât şi de la Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă din Capitală şi din judeţul Ilfov a cuprins mai ales joburi în retail, la spălătorii auto, dar şi locuri de muncă în firme de publicitate, de curăţenie sau de recrutare, potrivit coordonatoarei proiectului Emilia Ispas. Aceasta se ocupă de târgul de joburi pentru tineri cu dizabilităţi din 2009, însă anul acesta a fost "parcă un pic mai greu" să-i convingă pe angajatori să participe la eveniment.
Angajatorii români, încă reticenţi
Asta, în contextul crizei economice persistente, dar şi al cererii ridicate de muncă de pe piaţă. Vestea proastă este că anul viitor va avea loc ultima ediţie a târgului, pentru că se încheie programul european prin care acesta era organizat.
Totuşi, Emilia Ispas a dat asigurări că proiectul de angajare al Fundaţiei Motivation va continua. "Noi am aplicat pentru alte proiecte şi sperăm să ne iasă, mai ales că luptăm pentru viaţa independentă a acestor oameni. În continuare, o să ţinem legătura cu angajatorii pe care-i avem în baza de date şi o să căutăm alţii noi", a adăugat Ispas.
Iar eforturile acesteia şi a