Hoteluri egiptene ocupate doar 30% în aprilie, comparativ cu peste 90% acum un an, un ministru tunisian care vorbeşte despre un an “dezastruos”. Revoltele populare au trecut, dar turiştii nu s-au grăbit să ajute la revenirea turismului din aceste două ţări, una dintre principalele lor resurse, de altfel.
La două luni de la fuga din ţară a fostului preşedinte Ben Ali şi la o lună după plecarea de la putere a fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, tur-operatorii europeni fac deja socoteli, comentează France Presse.
Tur-operatorul TUI Germania vorbeşte despre ocuparea în proporţie de 28% pentru iarnă şi primăvară pentru Tunisia şi de mai puţin cu 50% pentru vară. Către Egipt, căderile sunt de 24% pentru iarnă şi primăvară, şi de 22% pentru vară.
Aceeaşi constatare la omologul britanic care vorbeşte despre o scădere cu 40% în acest an în Egipt, “chiar dacă vânzările s-au îmbunătăţit graţie numeroaselor promoţii” propuse aproape peste tot în Europa.
Numai în luna februarie, tur-operatprii francezi au înregistrat o scădere de activitate de 74,3% pentru Tunisia şi 81,3% pentru Egipt.
Una dintre principalele frâne în calea revenirii la normal în Tunisia, explică un specialist în turism din Franţa, este venirea în Tunisia a refugiaţilor provenind din Libia. “Oamenii aud la televiziune că hotelurile sunt pline de refugiaţi, dar este fals!”, dau asigurări reprezentanţi ai hotelului Isis din Djerba şi comercianţii din oraş.
Există şi câţiva tur-operatori care afirmă că nu au constatat scăderi, cum ar fi cazul italienilor de la Eden Viaggi sau suedezii de la Fritidsresor, potrivit cărora cerea nu este cu mult diferită faţă de anul trecut. Nici filiala belgiană a tur-operatorului Thomas Cook nu a văzut prea mari diferenţe între ce este anul acesta şi ce a fost anul trecut.
Spania, cu Insulele Canare şi Baleare, face parte din marii câşt