Consorţiul format din Citibank, BRD şi Société Générale a fost descalificat din licitaţia pentru selecţia intermediarului ofertei de vânzare a 9,84% din OMV Petrom (SNP), pe motiv că a depus oferta după ora limită (ieri la ora 12:00).
Deşi reprezentanţii consorţiului au ajuns la sediul OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie) înainte de ora 12:00, înregistrarea oficială a ofertei s-ar fi efectuat la ora 12:07, potrivit unor surse din piaţă.
Ofertele pentru intermedierea operaţiunii trebuia depuse până miercuri ora 12:00. Iniţial, ofertele aveau termen de transmitere data de 9 martie, însă Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a anunţat o amânare de o săptămână, la solicitarea intermediarilor.
Nu este pentru prima dată când ceasul joacă un rol decisiv în procesul de selecţie a intermediarului unei listări. Anul trecut, oferta depusă de consorţiul format din Raiffeisen Capital&Investment, ING Bank şi BRD pentru intermedierea listării Fondului Proprietatea (FP) a fost contestată de ceilalţi competitori pe motiv că ar fi fost depusă cu câteva minute după termenul limită. Oferta a fost totuşi acceptată de comisia de selecţie, din care făcea parte conducerea de atunci a FP, şi în cele din urmă a fost declarată câştigătoare. Pe internet au apărut însă înregistrări luate de pe camerele de supraveghere de la sediul fondului care arătau că reprezentanţii consorţiului câştigător ar fi întârziat cu oferta.
Concurenţa în astfel de cazuri este foarte puternică, iar foştii aliaţi pot deveni cei mai aprigi rivali, având în vedere că astfel de mandate sunt foarte valoroase atât ca prestigiu, cât şi ca onorariu, pe o piaţă unde astfel listările sau ofertele de acţiuni din ultimii ani se numără pe degete.
Pentru vânzarea Petrom, în competiţie au intrat, alături de brokerii locali, şi mar