Prin spectacolul „Casa Bernardei Alba“, regizat de Sorin Militaru la Teatrul Dramatic „I. D. Sîrbu“ din Petroşani, instituţia atrage atenţia asupra potenţialului său.
„Adevărul": Domnule Sorin Militaru, cum aţi ajuns să montaţi pe scena din Petroşani?
Sorin Militaru: Nicoleta Bolcă, directoarea teatrului, a ales acest text, pentru că are foarte mulţi tineri în teatru. Şi cum şi mie îmi plăcea Federico García Lorca, un scriitor foarte pasional, am acceptat. Poate că nu este textul meu preferat, mi-ar fi convenit mai mult „Nunta însângerată", de exemplu. Din „Casa Bernardei Alba" am tăiat, am periat, până să ajung la o formă care să-mi convină. Am rămas, totuşi, în universul lui Lorca. Aleg piesele pentru poveştile lor, nu pentru faima unui autor.
Cât aţi lucrat la spectacol?
O lună. Am stat în Petroşani tot timpul, de la prima lectură. Montez pentru prima oară în acest oraş şi m-am speriat când am ajuns aici. Am avut noroc că am lucrat intens, că am locuit în teatru şi n-a fost nevoie să ies foarte mult. O actriţă din distribuţie are un bar de rock lângă teatru, şi am mai mers acolo. Am lucrat foarte bine, câte zece ore pe zi, uneori peste nivelul meu de rezistenţă, dar actorii din trupa asta foarte tânără mă rugau mereu să mai stăm. În afară de directoarea teatrului şi de încă patru actriţe din distribuţie, toţi sunt debutanţi, au 22-23 de ani şi se află în primul lor an de teatru.
Aţi fost surprins să găsiţi o trupă atât de entuziastă unde nici nu vă aşteptaţi?
Cu actorii din Petroşani am stat zi de zi. După repetiţii mai rămâneam la o bere, jucam cărţi, ne veneau zeci de idei. Vorbeam mult, vedeam filme, orice discuţie am fi purtat, tot la spectacol ajungeam. Când i-am văzut pentru prima oară păreau plini de energie, dar pe nicăieri. Acum însă, au început să gândească, să-şi cunoască mai bine corpul, să-