Situatia grava de la centrala nucleara Fukushima din Japonia ridica semne de intrebare cu privire la siguranta centralelor nucleare din intreaga lume. Nemtii au inchis deja sapte centrale, iar Romania, cu un grad ridicat de producere a seismelor si cu o centrala nucleara la Cernavoda, nu este mai la adapost de aceste nelinisti. Doi specialisti in fizica nucleara explica pentru cititorii Wall-Street.ro ce s-a intamplat in Japonia si daca este cazul sa ne facem griji pentru centrala nucleara de la Cernavoda.
“Reactoarele de la Fukushima, de generatie veche, au rezistat la un cutremur de o foarte mare intensitate, cu o acceleratie mult peste cele pentru care au fost proiectate. Probleme au aparut din cauza faptului ca alimentarea electrica a fost intrerupta de valul tsunami urias”, spune prof. dr. Alexandru Jipa, specialist in fizica nucleara.
Dupa cutremurul de 8,9 grade pe scara Richter care a zguduit Japonia, autoritatile au anuntat ca sistemele de racire ale centralelor au fost afectate, astfel incat temperatura din reactoare nu a mai putut fi controlata. Reactoarele de la Fukushima functioneaza pe principiul oalei sub presiune, iar daca ele nu pot fi racite, atunci miezul lor se topeste, generand emisii uriase de radiatii.
In prezent, numarul victimelor cutremurului se ridica la peste 3.600 de persoane, iar multe altele sunt puse in pericol de nivelul mare de radiatii inregistrat odata cu incendiile de la reactoarele Fukushima. Astfel, cantitatea de radiatii la care populatia este expusa intr-o ora o egaleaza pe cea dintr-un an intreg in conditii normale.
Exploziile s-au produs pe fondul acumularii de hidrogen la unitatile 1, 2 si 3 de la Fukushima, in urma carora vasul reactorului 2 s-ar fi fisurat. In plus, a izbucnit un alt incendiu langa unitatea 4, moment in care s-a inregistrat un varf semnificativ de emisii radioactive. Pe parcur