Lupta contra cronometru pentru racirea celor sase reactoare nucleare de la centrala japoneza Fukushima Daiichi este urmarita cu sufletul la gura de intreaga lume. Nimeni nu poate da asigurari ca Japonia nu se indreapta spre un dezastru nuclear.
Potrivit specialistilor francezi, japonezii mai aveau joi dimineata doar 48 de ore la dispozitie inainte ca un nou Cernobil sa aiba loc. Numaratoarea inversa continua, iar situatia nu pare sa se fi imbunatatit pana joi noaptea.
Guvernele straine au inceput sa-si evacueze in regim de urgenta cetatenii si unii japonezi pleaca si ei din tara, in vreme ce altii prefera sa nu cedeze panicii si sa astepte desfasurarea evenimentelor.
La Fukushima Daiichi, specialistii continua eforturile de racire a reactoarelor, cu ajutorul elicopterelor militare si tunurilor cu apa.
Iata situatia reactoarelor joi seara
Reactorul 1 - Nu mai functioneaza sistemul de racire, a suferit o topire partiala a miezului radioactiv. Cladirea in care se afla reactorul a fost avariata sambata de o explozie de hidrogen.
Reactorul 2 - Nu mai functioneaza sistemul de racire, se pompeaza apa de mare. Barele de combustibil au ramas complet descoperite pentru o perioada de timp si s-au degajat vapori. Cladirea in care se afla reactorul a fost avariata luni de o explozie care a survenit la reactorul nr. 3. Exista temeri ca recipientul in care se afla combustibilul a fost fisurat.
Reactorul 3 - Sistemul de racire nu functioneaza si exista temeri ca s-a produs o topire partiala a miezului radioactiv. Au avut loc emisii de vapori si s-a pompat apa de mare pentru racire. Cladirea in care se afla reactorul a fost avariata luni de o explozie de hidrogen.
Marti nivelul de radiatii a crescut si miercuri s-au observat coloane de fum care se presupune ca au venit din bazinul de stocare a