Topul celor mai expuse 13 state la risc nucear a fost întocmit de Business Insider, conform datelor oferite de IAEA. Din fericire, România nu se află pe listă, însă vecinii noştri bulgari, unguri, cehi şi slovaci nu au fost la fel de norocoşi. Rămâne însă întrebarea dacă riscul real pentru România nu vine, de fapt, chiar de la ei.
Finlanda produce 32,86% din electricitate prin intermediul a patru reactoare de la două centrale nucleare. Două dintre reactoare sunt construite în anii 1980 şi sunt considerate riscante.
Cehia produce 33,77% din electricitate cu ajutorul energiei nucleare. Tehnologia acestor centrale este identică cu cele pe care Germania tocmai a decis să le închidă.
Coreea de Sud produce 34,79% din electricitate cu ajutorul energiei nucleare. Coreea de Sud deţine o centrală nucleară construită după o tehnologia considerată riscantă şi are în prezent alte cinci centrale în construcţie.
Bulgaria produce 35,90% din electricitate cu ajutorul unei centrală a cărei tehnologie este considerată riscantă.
Suedia produce 34,43% din electricitate cu ajutorul a patru centrale nucleare considerate riscante.
Slovenia produce 37,88% din electricitate cu ajutorul energiei nucleare.
Elveţia produce 39,50% din electricitate cu ajutorul energiei nucleare. Patru centrale folosesc o tehnologie considerată riscantă.
Ungaria produce 42,98 % din electricitate cu ajutorul energiei nucleare.
Armenia produce 44,95% din electricitate cu ajutorul energiei nucleare.
Ucraina produce 48,95% din electricitate cu ajutorul energiei nucleare. În momentul de faţă încă două centrale sunt în construcţie.
Belgia produce 51,65% din electricitate cu ajutorul energiei nucleare. Cele trei centrale nucleare sunt considerate riscante.
Slovacia produce 53,50% din electricitate cu ajutorul energiei nuclare. În momentul de faţă încă două