În ciuda ieftinirii chiriilor la garsoniere cu până la 12% în unele oraşe mari, ponderea acestora în salariile medii din respectivele judeţe sunt în continuare mari, variind de la 33% în cazul Bucureştiului la 47% în cazul Iaşiului. Astfel, ca raport între chiria minimă cerută şi salariul mediu net, în Iaşi sunt chirii mult mai mari decât în Capitală. Ca nivel al chiriei, Iaşiul este cu 10 euro mai ieftin decât Bucureştiul, unde chiriile pentru garsoniere pornesc de la 150 de euro pe lună.
Motivul pentru care raportul chirie-leafă este mult mai bun în Bucureşti decât în Iaşi sau decât în Cluj, de exemplu, este că în Capitală oferta de apartamente este foarte mare, după cum susţin experţii imobiliari, în timp ce leafa medie este mult peste media naţională.
Avantajul Bucureştiului: oferta este numeroasă
"În Bucureşti oferta de locuinţe scoase la închiriere este mult mai mare, ca pondere, decât în alte localităţi. În ceea ce priveşte evoluţia chiriilor în următoarea perioadă trebuie subliniat că faţă de nivelurile practicate în alte capitale din regiune cele din Bucureşti sunt mici. Ele sunt însă corelate cu veniturile şi cu dinamica pieţei de creditare", a declarat pentru gândul Liviu Ureche, vicepreşedinte relaţia cu autorităţile al Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari din România (APAIR). Oferta este mare mai ales pentru că mulţi proprietari preferă să îşi închirieze locuinţele în timp ce aşteaptă să le fie cumpărat apartamentul la preţul cerut.
Chirii comparabile cu cele din Capitală la salarii mult mai mici
Ponderea mare a chiriei în salariul mediu net în oraşe precum Iaşi, Cluj sau Constanţa se explică mai ales prin veniturile mici. Astfel, în timp ce în Capitală salariul mediu net este de 453 de euro iar chiria minimă este de 150 de euro, în Iaşi salariul mediu net, conform celor mai recente date ale Institutul