Ce mâncăm azi? Personal, am pregătit un adevărat festin: peşte la cuptor, pe pat de cartofi natur, cu sos de iaurt. Cât despre masa de mâine… rămâne de văzut. Cu siguranţă însă, carnea îşi va face loc pe masă, printre roşiile verzi din Italia şi cartofii din Polonia. Şi totuşi, ce s-ar întâmpla dacă am rămâne fără porci, vaci, găini sau peşte? Am muri oare de foame?
Organizaţia Naţiunilor Unite apreciază că, până în 2030, cererea de alimente va creşte cu 50%, cea de apă cu 30% şi cea de energie cu 50%. Ba mai mult, având în vedere că în fiecare lună se nasc aproximativ 6 milioane de copii, se pare că populaţia planetei va ajunge la 8 miliarde de locuitori. Iar asta, pe viitor, ar duce la o lipsă de alimente îngrijorătoare, în special de carne. Bun, cam astea erau cifrele studiului… Acum, ce înseamnă lipsă de carne? Care vor fi efectele ei? Va putea trăi omul fără proteinele din carne?
Răspunsul vine tot de la ei. Organizaţia se laudă că are un plan pentru salvarea omenirii de la foamete. Cum? Prin dezvoltarea unor ferme… de insecte.
Bogate în proteine, minerale şi vitamine, cu un nivel extrem de scăzut de colesterol, insectele par a fi cea mai sustenabilă sursă de hrană. Unde mai pui că n-au nevoie nici de îngrăşăminte sau suplimente pentru a lua în greutate.
În prezent, peste 1.400 de specii de insecte sunt consumate de 2,5 miliarde de oameni în întreaga lume, în special în Asia, Africa, America Latină şi America Centrală – fluturi, viermi, gândaci, furnici, lăcuste, greieri şi albine. [Miere, păzeşte-te! ]
Alţi specialişti, de data aceasta cei în nutriţie şi alimentaţie sănătoasă, susţin că insectele sunt chiar săţioase. De exemplu, 100 g de carne de greiere însumează aproximativ 120 de calorii, 5 g de grăsime şi 5 g de carbohidraţi. Mai mult, ar fi bogată în calciu, fier şi fosfor. Cât despre gust… destul de fad, ar zice unii, iar mie