Foto: Carmen Drăgan / Jurnalul Naţional Muzica, voia bună şi aromele cât mai diverse au fost atuurile Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, de la Iaşi. Cea de-a doua zi a evenimentului a umplut Piaţa Unirii cu grătare, plite şi ceaune. Cele aproximativ 50 de echipe de bucătari profesionişti şi amatori i-au determinat pe ieşeni să fie mândri de oraşul lor, pentru că le-a dat ocazia să se bucure şi să testeze atât de multe savori. „Deosebit de interesant, sperăm să se repete”, „un eveniment extraordinar”, „un mic paradis al aromelor”, „un eveniment dulce, dulce” sunt doar câteva dintre atributele cu care cei prezenţi au caracterizat concursul.
„Sunt pentru a doua oară în România, am fost anul trecut la etapa Bucureşti. Mi se pare foarte important, pentru că aici se întâlnesc foarte multe culturi şi este o tocăniţă de impresii culinare în care fiecare participant împărtăşeşte cu celălalt din ştiinţa lui. Pentru mine, bucătăria românească este nouă, învăţ multe lucruri aici. M-a impresionat foarte mult căldura românilor şi bucuria cu care ei împărtăşesc această bucătărie cu cei care vin la acest concurs. Din România, cel mai mult îmi plac cărnurile fierte, tocăniţele, gulaşul sau tochitura”, ne-a declarat Ragnar Fridriksson, Office Manager World Association of Chefs Societies – Forumul Mondial al Bucătarilor.
Cupa Moldovei în Gastronomie
Atrăgători prin costume, instrumente de lucru şi, nu în ultimul rând, prin cele 29 de preparate culinare (care aminteau de Evul Mediu) au fost membrii celor două echipe de la Restaurantul Cavalerul medieval, din Iaşi. De altfel, echipa de profesionişti a fost şi câştigătorul Cupei Moldova în Gastronomie. Nici echipele venite din Republica Moldova nu au rămas mai prejos, căci dinspre grătarele lor veneau arome greu de descris, care se potriveau foarte bine cu murăturile şi garniturile pregătite. @N_