În timp ce Japonia luptă împotriva coşmarului nuclear, Ucraina se pregăteşte să comemoreze 25 de ani de la tragedia de la Cernobâl (26 aprilie 1986), scrie CBS News. Urmăriţi o galerie foto cu oraşul-fantomă Pripyat, la un sfert de secol după accidentul nuclear
1. Un violoncel şi o poză cu un câine sunt abandonate în oraşul-fantomă Pripyat, din apropierea centralei nucleare de la Cernobâl
2. "Trăim în ţara lui Lenin", scrie pe peretele unei şcoli din Pripyat, oraşul din care au fost evacuaţi toţi cei 45.000 de locuitori, în decurs de trei zile de la producerea exploziei de la Cernobâl. Se estimează că au murit undeva între 15 şi 30.000 de oameni în dezastru. Peste 2,5 milioane de ucrainieni au avut de suferit în urma accidentului nuclear, iar 80.000 dintre ei mai primesc şi astăzi plăţi compensatorii.
3. Vedere generală a "sarcofagului" de la Cernobâl.
4. O roată lăsată în paragină, în Pripyat.
5. Un crucifix a fost amplasat, la 24 februarie 2011, în oraşul-fantomă Pripyat. Cu ocazia comemorării de 25 de ani, ucrainienii au declarat că vor ridica restricţiile de circulaţie în jurul centralei, pentru ca aceasta să poată fi vizitată de public. Prezenţa în apropierea centralei nu mai prezintă riscuri, pentru că reactorul care a explodat a fost acoperit de un "sarcofag" din 20.000 de tone de oţel.
6. "Stop! Zonă interzisă" este mesajul de pe acest semn, plasat la 30 de kilometri de centrala nucleară de la Cernobâl. Nimeni n-a locuit mai aproape de 30 de kilometri de centrală, de la momentul producerii dezastrului.
7. Un turist se plimbă pe lângă un hotel abandonat din Pripyat. Ministrul pentru situaţii de urgenţă ucrainean organizează tururi pentru turişti în zona centralei.
8. O hartă care prezintă zona evacuată în urma accidentului nuclear.
9. Un paznic se plim