De pe 1 octombrie 2010, de când a fost introdus sistemul electronic de verificare al rovinietelor, încasările la bugetul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) au ajuns la sute de milioane de lei. Din prima lună, suma colectată a fost de 75 de milioane de lei faţă de 41 de milioane cu un an înainte. În ianuarie, CNADNR a avut un venit de 77 milioane de lei.
Peste 14.000 de români s-au ales cu procese verbale de contravenţie pentru lipsa rovinietei. Cei care au fost surprinşi în trafic fără documente care să ateste plata acesteia au primit acasă, prin poştă, amenzi care variază între 250 şi 4.500 de lei, în funcţie de categoria mijlocului de transport.
Amenzi date în lipsa rovinietei Astfel că, pentru şoferii de autoturisme care nu au achitat tariful de utilizare a reţelei de drumuri naţio-nale, amenda luată este între 250 şi 500 de lei.
Pentru vehiculele de transport marfă care nu depăsesc 3,5 tone, amenda este între in 750 - 1.250 lei. Între 1.250 - 1.750 lei plătesc şoferii maşinilor de transport persoane cu maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) cât şi pentru vehiculele de transport marfă a căror greutate este de la 3,5 t până la 7,5 t. Şoferii surprinşi transportând persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune şi care conduc fără rovinietă, primesc o amendă de până la 2.250 de lei.
Cea mai mare amendă, în cazul lipsei rovinietei, este între 3.000 şi 4.500 de lei pentru vehiculele de transport marfă ce depăşesc 12 t. Totodată, acest surplus de venituri a fost transformat în cheltuială de Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, care a încheiat un contract de zeci de milioane lei cu o firmă privată, în vederea emiterii şi transmiterii amenzilor către şoferii fără vinietă.
Locaţii periculoase La nivelul judeţului Constanţa, din luna noiembrie, există două dispozitive de sca