Ştirea a fost dată publicităţii pe 24 noiembrie anul trecut, urmînd ca ceremonialul decernării să se desfăşoare, conform tradiţiei, în momentul şi locul cu valoare emblematică: 23 aprilie, Aula Magna a Universităţii din Alcalá de Henares. Premiul de mare prestigiu care poartă numele lui Cervantes şi se acordă unui reprezentant al literaturii de limbă spaniolă, alternativ din peninsulă şi de pe continent, ca omagiu pentru întreaga operă, i-a revenit pentru anul 2010 prozatoarei Ana María Matute, născută în 1925 la Barcelona.
Inclusă de mai multă vreme pe listele candidaţilor, scriitoarea catalană se afla în acest an în compania altor figuri importante din literatura spaniolă a ultimelor decenii, precum Luis şi Juan Goytisolo, Antonio Muñoz Molina, José Manuel Caballero Bonald, Francisco Nieva, Javier Marías. Conform primelor declaraţii, decizia juriului, prezidat de filologul şi criticul literar Gregorio Salvador, a avut în vedere „meritele şi calitatea evidentă” a premiatei, vocaţia sa literară de-a lungul unei vieţi „dedicate literaturii”, contribuţia remarcabilă la dezvoltarea şi îmbogăţitea genului scurt al povestirii contemporane şi a literaturii pentru copii şi tineret, folosind o manieră personală de combinare a realismului cu „dimensiunea fantastică”.
În primele informaţii, comentarii şi estimări în legătură cu evenimentul se fac invariabil referiri la condiţia feminină a scriitoarei şi la numărul impresionant al premiilor literare care au jalonat timpuria şi îndelungata sa carieră literară, de la cei 17 ani ai scrierii primului roman (Pequeño teatro, distins ulterior, în 1954, cu Premiul Planeta), pînă la cei 85 ai omagierii cu „Cervantes”, cea mai înaltă distincţie din zona hispanităţii. Se atrage atenţia de pildă asupra faptului că, în istoria de treizeci şi patru de ani a acestui premiu, Ana Maria Matute este a treia femeie care îl primeşt