Şeful diplomaţiei româneşti, Teodor Baconschi, declarat că va propune constituirea unei rezerve financiare în valoare de 200.000 de euro pentru o eventuală evacuare a unor români din Japonia care nu ar putea să plece pe curse de linie.
De asemenea, acesta a cerut Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) să constituie o celulă de criză şi să prezinte evaluări la interval de 12 ore, el precizând că a făcut astfel de cereri şi telefonic şi pe fax.
"Am avea nevoie pentru calibrarea unei reacţii eficiente să avem un buletin de specialitate în timp real", a precizat minstrul.
Mai multe state iau măsuri pentru evacuarea cwtăţenilor din Japonia
România nu este singurul stat care ia măsuri pentru evacuarea cetăţenilor. SUA, Marea Britanie, Austria, Germania, Australia, Serbia, Elveţia şi Franţa sunt alte state care fie au adoptat măsuri fie pentru îndepărtarea proprilor cetăţeni de zona centralei nucleare Fukushima 1, în nord-estul Japoniei, fie pentru părăsirea de urgenţă a Japoniei din cauza riscurilor unei catastrofe nucleare, relatează AFP.
Personalul de la Ambasada americană din Tokyo a primit miercuri seară autorizaţia de a părăsi Japonia, dacă va dori acest lucru. De asemenea, Ambasada SUA la Tokyo a recomandat cetăţenilor americani, care se află pe o rază de 80 de kilometri în jurul centralei, să evacueze această zonă. Capitala niponă se află la o distanţă de 220 km de centrala nucleară de la Fukushima.
Şi cetăţenii britanici aflaţi pe teritoriul nipon au fost îndemnaţi să părăseacă ţara.
Parisul a pus la dispoziţia francezilor care doresc să părăsească Japonia două avioane guvernamentale, alături de cele ale companiei Air France, căreia Guvernul i-a cerut să mobilizeze avioane suplimentare. Ministerul de Externe francez şi-a îndemnat cetăţenii din zona Tokyo să părăsească regiune