Situaţia se deteriorează de la o oră la alta în Japonia, după cutremurul teribil de nouă grade, din 11 martie. Bazinul de stocare al reactorului 4 al centralei nucleare Fukushima nu mai conţine apă, ceea ce se traduce prin niveluri "extrem de ridicate" ale radiaţiilor. Între timp, bilanţul oficial al morţilor a ajuns la 5.178, potrivit poliţiei naţionale.
Preşedintele autorităţii americane pentru reglementare nucleară (NRC) are veşti proaste."În plus faţă de cele trei trei reactoare care erau în funcţiune în momentul incidentului, cel de-al patrulea reactor constituie de asemenea de acum un motiv de îngrijorare. Acest reactor nu era în funcţiune în momentul cutremurului", spune Gregory Jaczko, în cadrul unei audieri în Congresul american.
"Credem că a fost o explozie de hidrogen la nivelul acestui reactor şi că incinta de securitate secundară a fost distrusă, că nu mai există apă în bazinul de stocare a combustibilului folosit şi că nivelul radiaţiilor este extrem de ridicat, ceea ce ar putea pune în pericol operaţiunile", precizează el.
Un avion fără pilot al armatei americane va survola centrala nucleară Fukushima, din nord-estul Japoniei, pentru a observa starea reactoarelor. Fotografiile ce urmează să fie realizate ar putea furniza informaţii esenţiale, pentru a înţelege ce se întâmplă în interiorul clădirilor unde se află reactoarele.
Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Yukiya Amano a anunţat că vrea să se deplaseze în Japonia, chiar joi dacă este posibil, pentru a vedea cum poate Agenţia să ajute.
Între timp, bilanţul oficial al cutremurului de vineri, 11 martie, urmat de un tsunami a ajuns la 5.178 de morţi şi 8.606 dispăruţi, potrivit poliţiei naţionale. Peste 88 de mii de case şi clădiri au fost complet sau parţial distruse.
Comandantul poliţiei din Miyagi s-a declarat duminică sigur