Unităţile sanitare mureşene au acumulat datorii de zeci de milioane de lei către furnizori de medicamente şi materiale sanitare. Numărul mare de pacienţi trataţi, cazurile complexe şi nedecontate corespunzător de Csaa de Asigurări au dus la creşterea datoriilor spitalelor mureşene.
Bolnavii mureşeni ar putea rămâne fără medicamente şi materiale sanitare şi asta din cauza datoriilor uriaşe acumulate de spitale către furnizori. Cele mai multe facturi restante le are Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, care a acumulat datorii de 12.684.890 de lei.
Situaţia este aceaşi şi la Spitalul Clinic Judeţean Mureş, unde valoarea datoriilor este de circa 4.700.000 de lei. Conducerea spitalelor aşteaptă semnarea noului contract cu reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi speră ca furnizorii să mai aştepte recuperarea banilor şi să nu sisteze distribuirea de medicamente şi materiale sanitare.
Cazuri complexe, dar nefinanţate
Principala problemă cu care se confruntă clinicile mureşene este nedecontarea integrală a serviilor medicale oferite. Practic, numărul pacienţilor care beneficiază de tratament este mai mare decât cel decontat prin contract de CAS, astfel datoriile spitalelor cresc.
„Nu putem să refuzăm bolnavii, mai ales că 40% dintre aceştia vin din alte judeţe. Anul acesta am avut circa 2.800 de externări lunar, dar Casa de Asigurări ne-a decontat doar 2.441 de cazuri”, a precizat Domokos Attila, directorul financiar-contabil al Spitalului Clinic Judeţean Mureş.
Potrivit acestuia, pentru ca instituţia să nu mai aibă datorii ar fi necesară suma de 7.500.000 de lei lunar, dar pe primele luni ale acestui an spitalul a primit doar 5.800.000 de lei. „Aşteptăm contractul cu CAS, dar din câte am înţeles valoarea acestuia va fi cu 10% mai mică decât a celui de anul trecut”, a precizat Domokos.
Probleme legate de