Kilogramul de carne de miel se va vinde, în pieţele şi magazinele din Satu Mare, cu 13-14 lei, mai scump cu circa 5 lei decât în 2010. Frigul, medicaţia scumpă şi preţul furajelor, care, de anul trecut aproape că s-au dublat contribuie din plin la scumpirea mielului de Paşte. Crescătorii se aşteaptă la vâzări slabe.
Crescătorii de oi din judeţul Satu Mare se plâng de iarna prelungită, care a făcut ca una dintre principalele lor surse de venit, respectiv comerţul cu miei de Paşte, să fie compromisă. Dacă în anii trecuţi, înainte de instalarea crizei, crescătorii de oi făceau profituri frumoase de Paşte, vânzând kilogramul de miel cu 8-9 lei, anul acesta, pe lângă scumpirea kilogramului de miel la 13-14 lei, aceştia se aşteaptă la vânzări cu mult sub limita anilor trecuţi.
„Încă nu ştiu sigur nici câţi miei voi scoate la vânzare şi nici la ce preţ. Va trebui să studiez piaţa cu vreo două săptămâni înainte de start şi să văd ce perspective am. Ce pot să vă spun sigur este că mielul se va scumpi, atât la noi, la crescători, cât şi la magazine, iar preţul kilogramului de carne va fi undeva între 12 şi 15 lei, în funcţie de calitate”, spune Ioan Pop, un crescător din Stâna.
Miei româneşti pe mesele arabilor
Grigore Ciocan este din Halmeu şi are peste 1.400 de oi. Se ocupă de oierit încă din anii 1990, iar în acest an, Certezeanu, cum îi spun prietenii, scoate la vânzare peste 1.000 de miei, dar nu are aşteptări prea mari legate de încasări . Conform fermierului, creşterea unui miel de calitate costă aproximativ 250 de lei, iar mieii vânduţi sub 300 de lei nu mai sunt rentabili. “Din punctul meu de vedere, în contextual în care sub 200 de lei nu produci un miel şi toate cele necesare s-au scumpit, cei vânduţi cu mai puţin de 300 de lei nu se mai justifică, nu mai sunt rentabili şi nu aduc niciun fel de câştig”, spune Grigore.
Medicaţ