Statul nu ar trebui sa finanteze actiunile caritabile ale Bisericii, au apreciat aproape trei sferturi dintre respondentii unui sondaj pe aceasta tema realizat de Ziare.com.
La sondajul pe tema legii initiate de deputatul PD-L Raluca Turcan si adoptata saptamana trecuta de Parlament, lege care prevede ca 80% din banii necesari pentru serviciile de asistenta sociala ale Bisericii, actiuni caritabile sau formarea si instruirea voluntarilor sa vina de la stat, au participat 3.677 de cititori. Sondajul a fost realizat in perioada 10.03.2011 - 17.03.2011.
Statul ar trebui sa finanteze actiunile caritabile ale Bisericii? Sondaj Ziare.com
Astfel, 2.723 de respondenti (74,05%) au spus ca nu sunt de acord, 772 (21.00%) au considerat, dimpotriva, ca este un lucru bun, iar 182 de respondenti (4,95%) au spus ca nu sunt interesati de acest subiect.
Proiectul, depus inca din aprilie 2009, a fost adoptat in Camera Deputatilor, si a trecut lejer prin comisiile pentru drepturilor omului, comisia pentru munca, familie si protectie sociala si comisia pentru administratie publica, iar in Senat, proiectul a fost votat cu doar 1 vot impotriva.
In schimb, proiectul de lege privind parteneriatul stat-Biserica in domeniul serviciilor sociale a provocat o reactie dura din partea societatii civile, care acuza monopolul in ceea ce priveste serviciile sociale finantate de stat.
Mai multe asociatii si fundatii au trimis joi presedintelui Traian Basescu o scrisoare deschisa in care au cerut sa nu promulge legea, sustinand ca aceasta instituie "un al doilea monopol" pe piata serviciilor de asistenta sociala, pe langa cel de stat.
"Organizatiile semnatare considera ca legea este in contradictie flagranta cu principiul competitiei libere in furnizarea de servicii sociale, instituind practic un al doilea monopol, dupa c