Consiliul Organizaţiei Naţiunilor Unite a aprobat, cu un vot de 10-0, instaurarea unei aşa-numite zone de excludere aviatică pentru Libia, deschizând calea către un posibil atac împotriva forţelor terestre care luptă pentru Muammar Gaddafi contra rebelilor opozanţi dictatorului.
Rusia şi China s-au numărat printre cele cinci ţări care s-au abţinut de la a vota moţiunea, considerând că un atac asupra unei ţări suverane creează un precedent pericol. Şi Germania s-a abţinut, catalogând o asemenea acţiune drept periculoasă.
Decizia ONU vine în condiţiile în care armata lui Gaddafi a recâştigat câteva oraşe pe care rebelii reuşiseră să le ocupe la începutul revoltei.
De altfel, rebelii au primit cu bucurie hotărârea ONU, în timp ce un purtător de cuvânt al guvernului libian a condamnat "agresiunea" Organizaţiei Naţiunilor Unite, notează BBC.
Însă soarta adepţilor lui Gaddafi pare pecetluită, chiar dacă aceştia îşi arată încă muşchii atacând oraşul Benghazi, populat de un milion de libieni.
Preşedintele american Barack Obama s-a întâlnit cu omologii săi Nicolas Sarkozy şi David Cameron pentru a stabili planul de bătaie.
"Având în vedere situaţia critică din Libia, mă aştept la acţiuni urgente", anunţă secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.
Francezii sunt mai categorici. "Atacurile se vor derula cu rapiditate", a avertizat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Francois Baroin.
De altfel, francezii şi britanicii, ajutaţi de aliaţii arabi, ar urma să joace rolul principal în reprimarea armatei lui Gaddafi. Şi Norvegia şi-a anunţat participarea.
Se pare că americanii nu vor participa direct la operaţiuni, dar le vor urmări cu atenţie. Astfel, americanii anticipează că forţele aeriene ale lui Gaddafi vor fi scoase din joc duminică sau luni.
Ce presupune rezoluţia ONU
Zona de excludere aviată impusă Libiei interz