Documentele păstrate la Arhivele Naţionale Alba conţin şi informaţii despre taxele pe care le plăteau trupele de teatru pentru închirierea Sălii Ion Luca Caragiale, dar şi pentru pompieri şi îngrijitorul sălii.
Documentele de la Arhivele Naţionale Alba vorbesc de nume mari ale teatrului românesc din anii 1940, care au jucat pe scena Sălii Caragiale din Alba Iulia, actuala Casă de Cultură a Studenţilor.
Printre personalităţile care au solicitat în scris Primăriei din Alba Iulia închirierea sălii pentru spectacole se numără şi Constantin Tănase, care în 1940 conducea Teatrul „Cărăbuş “ din Bucureşti. Actorii de la „Cărăbuş “ au jucat la Alba Iulia două spectacole: “Curaj Tănase“ şi „ Radio Tănase“.
„Am onoarea de a vă ruga să bine-voiţi a aproba sala teatrului , rugându-vă totodată a face toate înlesnirile posibile, având cheltuieli enorme“, se arată în solicitrea adresată Primăriei Alba Iulia, la 15 octombrie 1940.
Taxa îngrijitorului sălii, obligatorie
Publicul din acea vreme a avut parte de spectacole jucate de trupe de teatru din Bucureşti, Cluj, Tîrgu Mureş, Craiova şi chiar din Cernăuţi.
Documentele de arhivă arată că închirierea Sălii Caragiale, care avea 70 de fotolii şi 260 de scaune, se făcea contra unor sume cuprinse între 100 şi 500 de lei. Solicitanţii trebuiau să plătească între 50 şi 100 de lei taxa pompierilor şi alţi 200 de lei îngrijitorului sălii.
În plus, trebuiau să-şi procure lemnele necesare pentru încălzirea sălii.
„Aproape toţi cei care doreau să închirieze Sala Caragiale cerau să fie scutiţi de plata taxelor. Unii mai solicitau, în plus, încălzirea gratuită şi chiar un ajutor material, invocând cheltuielile mari pe care le implică spectacolele, dar şi caracterul moral şi cultural al acestora. Scutiţi erau doar organizatorii de spectacole religioase, caritabil