De la începutul acestui an până acum leul s-a apreciat faţă de moneda unică europeană cu 2,5%. Doar în ultima săptămână cursul monedei naţionale faţă de euro a scăzut cu 0,8%, vineri cursul oficial anunţat de banca centrală fiind de 4,1683, cel mai scăzut nivel din ultimele nouă luni şi jumătate.
Unii dealeri valutari, cei care operează şi monitorizează tranzacţiile de valută, susţin că motivul pentru care leul este mai puternic în ultima perioadă este intervenţia, discretă şi greu de probat, a Băncii Naţionale a României.
Dealerii: BNR ajută leul pentru a menţine starea de "pace valutară"
"Intervenţiile BNR sunt greu de dovedit, însă banca centrală este prezentă în piaţă. Motivele acestei politici de apreciere a monedei naţionale nu sunt foarte clare. Unul dintre ele ar putea fi că Banca Naţională încearcă pe această cale să mai taie din avântul inflaţiei - un leu mai puternic înseamnă importuri mai ieftine - pentru a menţine starea de pace valutară la nivelul populaţiei", ne-a declarat un dealer.
El recomandă "cumpărarea prudentă" de euro, aşteptările pieţei fiind ca leul să nu rămână mult timp atât de apreciat faţă de moneda europeană.
Leul nu este însă singura monedă din regiune care s-a apreciat faţă de euro. Conform cursurilor valutare de vineri după-amiază, de la sfârşitul anului trecut până acum leul a câştigat 2,53% faţă de euro, coroana cehească 2,75%, forintul 1,63% în timp ce zlotul polonez s-a depreciat cu 2,72% faţă de moneda unică europeană.
Cursul BNR nu este însă şi cel practicat de către bănci sau de către casele de schimb valutar, ceea ce înseamnă că şansele reale ale doritorilor de a obţine un profit concret din evoluţia cursului sunt foarte mici, mai ales atât timp cât variaţiile lui sunt relativ reduse.
CEC vinde cel mai ieftin euro
Conform cotaţiilor de pe site-urile băncilor, vineri cele mai bune cu