Judeţul Alba este al doilea judeţ din ţară cu cei mai mulţi restanţieri la bănci. Valoarea împrumuturilor restante este de 341,27 milioane lei. Locuitorii din Alba au credite luate de la bănci în valoare totală de 2,65 miliarde lei, astfel că ponderea împrumuturilor restante se ridică la 12,86%.
Creditele restante în lei, înregistrate de locuitorii judeţului sunt de 136 milioane lei, în timp ce împrumuturile contractate în alte monede care generează probleme clienţilor şi băncilor sunt în valoare de 205,2 milioane lei.
„Am ajuns să cerşim şi să luăm bani din pensiile şi mila părinţilor”
Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care Alba rămâne printre judeţele cu cei mai mulţi şomeri – 17.876 şi cu o rată a şomajului de 9,78 la sută. Doar în Alba Iulia, numărul şomerilor ajunge la aproape 2.000 de persoane, care se găsesc, de cele mai multe ori, în imposibilitatea de a mai plăti rate, întreţinere şi alte cheltuieli. „Am un copil în întreţinere, iar soţul este bugetar. Are un salariu de 1.200 lei, în condiţiile în care ratele la bancă depăşesc 1.700 lei. Cheltuielile lunare depăşesc 600 lei, doar întreţinerea. Am terminat facultatea în urmă cu 11 ani şi am lucrat ca economist, iar astăzi mă găsesc în imposibilitatea de a-mi plăti la timp datoriile şi de a întreţine familia pe un singur salar“, a declarat Ioana Popovici, 37 ani, şomeră.
„Am ajuns să ne zbatem să supravieţuim cu 900 lei pe lună. Am un copil la facultate, iar soţia lucrează în străinătate, câteva luni pe an. Cheltuielile de acasă trec de 800 lei pe lună şi am fost nevoiţi să luăm bani împrumut, aproape în fiecare lună. Avem şi rate pe care ne chinuim să le acoperim. E trist că am ajuns să cerşim, să luăm bani din pensiile şi mila părinţilor, pentru a supravieţui“, a afirmat Cornel Secărean, 46 ani, muncitor.
Credite luate cu uşurinţă, achitate cu greutate
Creditele acor