Comisarul european pentru piața muncii, afaceri sociale şi incluziune László Andor a început o analiză anumitor "aspecte sociale" legate de noul cod al muncii din România, conform grupului social-democraților din Parlamentul European.
Dialogul social, rolul sindicatelor și negocierea colectivă sunt cele mai "îngrijorătoare" aspecte care au ridicat semne de întrebare comisarului Andor, susține purtătorul de cuvânt al grupului social-democraților din Parlamentul European(PE), Helin-Villes Solange.
"Comisia Europeană nu are dreptul să se amestece în legislația națională a guvernelor Uniunii Europene, însă poate sesiza nereguli și cere îndreptarea unor aspecte pentru care există legislație europeană," a spus Solange.
"O simplă examinare"
Purtătorul de cuvânt al comisarului Andor, Cristina Arigho a spus, în urma întâlnirii lui de marți (15 martie) cu social-democrații români din PE, solicitate de aceștia pentru a discuta strict codul muncii din România, că momentan Comisia este doar în faza de "examinare și observare".
Comisia analizează în ce măsură anumite aspecte ale codul muncii, pentru care există legislație europeană, sunt în contradicție cu regulile UE. Suspectarea de infringement (încălcarea dreptului comunitar) nu poate avea loc înaintea rezultatelor investigației, a spus Arigho: "Este cale lungă de la o simplă examinare la declararea unui infringement - acesta ar fi o ultimă soluție."
La întâlnirea din PE de marți (15 martie) cu Laslzo Andor au participat mai mulți social-democrați români, printre care europarlamentarii Rovana Plumb și George Sabin Cutaș, precum și unul dintre vice-președinții grupului, Stephen Hugues.
"Atât Comisia, cât și europarlamentarii români social-democrați au considerat că anumite aspecte ale noului cod al muncii ridică probleme seriose și ar putea constitui o încălcare a dreptului comunitar," a