Organizaţia civică “Miliţia Spirituală” şi Institutul Român de Istorie Recentă (IRIR) prezintă un portret inedit al ideologului comunist Mihail Roller, omul responsabil pentru grosolana falsificare a trecutului istoric în perioada regimului Gheorghiu Dej. Sursa: Militia Spirituala
Membru titular al Academiei R.P.R. şi „patron” al istoriografiei în primul deceniu de democraţie populară, Mihail Roller a fost vârful de lance al istoricilor care au netezit calea spre falsificarea trecutului.
Site-ul organizaţiei civice “Miliţia Spirituală” îi desenează un portret complet, coroborând surse inedite cu informaţii mai vechi, într-un efort de documentare care a implicat şi IRIR.
Născut pe 6 mai 1908 în comuna Buhuşi din judeţul Neamţ, Mihail Roller s-a apropiat încă din tinereţe de mişcarea comunistă. Mai târziu, aflat la studii la Berlin şi Paris, el a devenit membru al Partidului Comunist German (din 1926) şi al Partidului Comunist Francez (din 1928). Reîntors în România în 1931, Roller a devenit şi membru al PCdR, îndeplinind diferite sarcini pe linie de partid. Tot din 1931 el a fost însărcinat cu funcţia de redactor al publicaţiei ilegale „Scânteia”, organul de presă al comuniştilor. În 1947, sub supravegherea lui Mihail Roller apărea manualul de Istorie a României – în două variante: pentru cursul inferior, mai restrâns, şi pentru cursul superior. Manualul lui Roller, despre care el însuşi afirma că este un tratat, era prima sinteză marxistă de istorie a României. Manualul era prima încercare de a prezenta evoluţia istoriei românilor pe temeiul „învăţăturii marxist-leniniste”: periodizarea urma succesiunea formaţiunilor social-economice – comună primitivă, sclavagism, feudalism, capitalism, socialism, iar lupta de clasă era considerată „forţa motrice” a dezvoltării societăţii.
Până la declanşarea războiului, „inginerul Roller” sau „