În cadrul unei reuniuni desfăşurată ieri la Bruxelles, băncile-mamă ale principalelor nouă instituţii de credit cu capital străin care îşi desfăşoară activitatea în România "şi-au afirmat angajamentul pe termen lung faţă de această ţară", se arată într-un comunicat de presă al BNR.
Întâlnirea de miercuri de la Bruxelles a fost cea de-a cincea din cadrul Iniţiativei europene în domeniul coordonării bancare. Iniţiativa a pornit la Viena la 26 martie 2009 când băncile s-au angajat să-şi menţină expunerea pe România şi să furnizeze capitalul necesar asigurării unei bune solvabilităţi.
"Alături de noul program de asistenţă financiară de tip preventiv convenit cu FMI şi UE, acest angajament pe termen lung va contribui la consolidarea încrederii investitorilor în România şi la revenirea economiei pe o traiectorie de creştere sustenabilă", se arată într-un comunicat de presă al BNR.
La întâlnirea de la Bruxelles au participat reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional, cei ai băncilor-mamă ale principalelor nouă instituţii de credit cu capital străin din România (Erste Group Bank, Raiffeisen Group, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank International şi Piraeus Bank). De asemenea, la reuniune au participat reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, Ministerului Finanţelor Publice din România, Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Băncii Mondiale, Băncii Europene de Investiţii, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor din ţara-gazdă. Banca Centrală Europeană a participat la reuniune în calitate de observator.
"Participanţii şi-au exprimat satisfacţia faţă de faptul că, pe toată durata programului, băncile-mamă şi-au onorat în mare măsură angajamentele privind expunerea faţă de România la nivel de grup. De asemenea, băncile-mamă şi-au îndeplinit angaj