Centrala din Pickering, cu tehnologie CANDU, similară celei de la Cernavodă, a raportat probleme. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Zeci de mii de litri de apă contaminată cu tritiu, element radioactiv ce cauzează cancer, au ajuns în Lacul Ontario de la centrala nucleară Pickering (Canada). Incidentul a avut loc la începutul acestei săptămâni, însă autorităţile l-au anunţat două zile mai târziu.
Reprezentanţii Ontario Power, operatorul centralei, au precizat că "evenimentul este unul minor şi are efecte neglijabile asupra mediului înconjurător şi nu afectează sănătatea oamenilor. Calitatea apei potabile nu a fost afectată".
În total, 73.000 de litri de apă demineralizată, conţinând uşoare urme de tritiu, au ajuns accidental în lac din cauza unei probleme la o pompă, potrivit ace stora.
Nu este primul incident de acest tip la Pickering. De pildă, în noiembrie 2000, grupul 6 al centralei s-a închis din cauza unor emisii de tritiu în jurul centralei şi a deversărilor de apă contaminată.
Probleme mai vechi
Centrala nucleară de la Pickering este una dintre cele mai mari din lume şi se bazează pe tehnologia CANDU, utilizată şi la centrala nuclearelectrică de la Cernavodă. Un raport mai vechi al Greenpeace arăta că reactoarele canadiene de tip CANDU sunt printre cele mai mari surse de tritiu, producând cantităţi de sute de ori mai mari decât alte tipuri de reactoare. De altfel, şi nivelul emisiilor de tritiu de la Cernavodă a fost dezbătut în ultimii ani, dar reprezentanţii Nuclearelectrica au dat asigurări că acestea sunt cu mult sub pragul prevăzut de lege.
Specialiştii consultaţi de EVZ în energie nucleară spun că centrala de la Pickering face parte dintr-o generaţie CANDU mai veche decât cea de la Cernavodă, între timp caracteristicile de securitate fiind îmbunătăţite. România este si