"Existenţa unei faze critice în evoluţia crizei mondiale face ca dialogul cu partenerii sociali să fie esenţial"
Criza a relevat realităţi dure care nu pot fi evitate, context care generează necesitatea consolidării forţei Europei, într-o lume interdependentă şi puternic competitivă, a declarat Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, în cadrul şedinţei plenare a Comitetului Economico-Social European (CESE), potrivit lui Laurenţiu Plosceanu, preşedinte al Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO), copreşedinte al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) şi membru CESE. "Existenţa unei faze critice în evoluţia crizei mondiale face ca dialogul cu partenerii sociali să fie esenţial", a afirmat preşedintele CE, adăugând că miza momentului este redarea încrederii în proiectul comunitar, astfel încât să se genereze creştere durabilă şi echitabilă. "Priorităţile momentului sunt ancorate în consolidarea fiscală, stabilitatea monetară şi guvernanţa economică", a continuat Jose Manuel Barroso.
Reprezentantul Comisiei Europene a mai spus că trebuie să se ajungă la acel nivel de guvernanţă economică europeană care să facă coerente eforturile guvernelor naţionale.
Jose Manuel Barroso a mai declarat, potrivit lui Laurenţiu Plosceanu, care a participat la şedinţa CESE, că Strategia Europa 2020 îi reuneşte pe toţi actorii europeni într-o ecuaţie cu potenţial maxim ancorat în piaţa comună, iar primul semestru european a fost lansat în ianuarie 2011 ca un nou ciclu de guvernanţă economică. "Liderii europeni au convenit preliminar o strategie care urmează a fi aprobată în consiliul de primăvară prin care din modul de susţinere a monedei euro facem o parte a sistemului instituţional comunitar. Pactul este deschis şi statelor care nu sunt în zona euro, precum şi celor care nu sunt în UE", a detaliat preşedintele CE, ex