Poziţia dură a regimului de la Tripoli nu exclude negocieri privind instituirea unui armistiţiu cu rebelii de la Benghazi, împotriva cărora ar putea să nu mai aibă loc asaltul final, promis înainte de rezoluţia ONU
"Orice act militar străin" va face "ţinte" legitime pentru forţele armate libiene "întreg traficul aerian şi maritim din Marea Mediterană", a anunţat regimul de la Tripoli, în urma rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU, de joi seara, care permite instituirea unei zone de excludere aeriană în spaţiul aerian libian.
Primele atacuri ar urma să se desfăşoare în câteva ore, în cursul zilei de vineri, printr-o misiune comună franco-britanică, cu sprijinul logistic al unor state arabe, notează The Daily Telegraph. Este posibil ca, în primă fază, bombardamentele să fie efectuate de aparate de zbor fără pilot, aşa-numitele drone (sau UAVs).
De-abia după ce Aviaţia SUA (US Air Force) ar fi în măsură să declanşeze un atac, Londra şi Parisul vor trimite avioane de luptă cu echipaje umane. Nu se ştie în ce măsură aliaţii europeni din NATO vor fi nevoiţi să desfăşoare misiuni de apărare a spaţiului aerian al Mării Mediterane, în contextul ameninţării libiene.
Şeful de Stat Major al US Airforce, generalul Norton Scwartz, declara, în cursul acestei săptămâni, că instituirea unei zone de excludere aeriană "va lua până la o săptămână". În plus, potrivit CNN, experţii Pentagonului sunt de părere că misiunea de "interdicţie aeriană" nu va fi suficientă, pentru a opri ofensiva lui Gaddafi împotriva contestatarilor săi, concentraţi în provincia estică Cyrenaica.
În timp ce Gaddafi a apărut la televiziunea naţională, promiţând amnistia rebelilor din Benghazi care vor preda armele în următoarele 48 de ore, Ministerul Apărării de la Tripoli a transmis un comunicat fără echivoc. "Orice act militar străin împotriva Libiei va expune întreg traf