Investitorii din Marea Britanie au cumpărat, ieri, 29% din obligaţiunile emise de UE pentru finanţarea împrumuturilor destinate României şi Irlandei. Comisia Europeană (CE) a obţinut o dobândă de 3,20% pe an, pentru bonduri cu scadenţa la şapte ani.
Ponderea investitorilor asiatici în a doua tranşă a obligaţiunilor emise de UE pentru finanţarea Irlandei a scăzut cu aproape 50%, reflectând maturitatea mai lungă a acestor titluri de stat şi o cerere mai scăzută din parte Japoniei, potrivit CE.
Asiaticii au investit 11% din cele 4,6 miliarde de euro (6,5 miliarde de dolari americani), suma totală atrasă pentru Irlanda şi România. Asta în condiţiile în care ponderea Asiei era de 21,5% într-o emisiune de euroobligaţiuni pe cinci ani a UE în ianuarie.
Declinul de ieri a fost rezultatul inabilităţii unor bănci centrale asiatice de a cumpăra bonduri cu maturitate de peste cinci ani şi cererea mai scăzută din partea Japoniei afectate de cutremur, a declarat Gerassimos Thomas, directorul responsabil cu emisiunea de titluri la CE, citat de Bloomberg.
„Scadenţa la şapte ani este una ciudată pentru o emisiune de tip benchmark, iar situaţia din Japonia este, în mod evident, dificilă", a declarat Thomas. „În ciuda acestui lucru, tranzacţia a avut un succes imens".
Comisia a vândut bondurile pe şapte ani la un randament cu opt puncte de bază (0,08%) peste rata mid-swap, care ieri era la 3,12%. Potrivit Executivului european, emisiunea - care a purtat o rată a cuponului de 3,25% - a fost suprasubscrisă de peste trei ori şi s-a închis în mai puţin de două ore.
Cel mai bun rating pentru Mecanismul European de Stabilitate Financiară
În urma emisunii de obligaţiuni, Executivul european va elibera 3,4 miliarde de euro Irlandei prin Mecanismul European de Stabilitate Financiară (MESF) şi 1,2 miliarde de euro României, în cadrul facilităţii Balanţei