Resursele de apă ale României sunt relativ sărace şi neuniform distribuite în timp şi spaţiu, însumând 134,6 miliarde de metri cubi dintre care doar 40 de miliarde sunt ape amenajate, anunţă Administraţia Naţională Apele Române (ANAR).
Astfel, raportat la numărul de locuitori, România este una dintre ţările cu cele mai scăzute resurse de ape din Europa, având 1.894 metri cubi/an/locuitor.
România depinde în mare parte de resursele de apă din exteriorul ţării, acestea ridicând totalul la 212 kilometri cubi. „Aceste resurse de apă nu sunt în totalitate utilizabile. De aceea, spre deosebire de ţările din Europa de Vest şi de Nord, lipsa unor resurse suficiente de apă riscă să devină un factor limitativ al dezvoltării economice, dacă nu este promovată o politică strictă de utilizare raţională a apelor de către factorii responsabili”, susţin reprezentanţii ANAR.
Marţi se va marca Ziua Mondială a Apei şi la Bucureşti, anul acesta având tema „Apă pentru oraşe. Răspunsuri la provocările urbane”, temă care face referire la managementul apei în zonele urbane care înseamnă, pe de o parte, asigurarea infrastructurii de apă potabilă, respectiv apă uzată, iar, pe de altă parte, controlul poluării şi prevenirea inundaţiilor.