Fostul primar al Bogotei vorbeşte despre importanţa potenţialului de flirt al unui oraş şi despre transformarea capitalei columbiene prin metode inovatoare. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Matematician, filosof, artist şi politician. Aşa este descris pe internet fostul primar al Bogotei, Antanas Mockus, prezent zilele acestea pentru prima dată în România, la festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului - One World. Pretextul este pelicula "Bogota Change", realizată de un regizor danez şi care spune povestea transformărilor spec taculoase prin care a trecut oraşul sub conducerea lui Mockus, edilul cunoscut mai ales pentru soluţiile inovatoare.
Pe scurt, acesta a redus cu 50% rata violenţei în trafic, postând mimi în intersecţii, a contribuit la emanciparea femeilor, ceea ce a dus la scăderea numărului de violuri, şi a reuşit să reducă rata omorurilor cu 70%, prin formarea unor grupuri de securitate în comunităţi.
În vârstă de 59 de ani, Antanas Mockus a stat de vorbă cu EVZ despre cum renaşte un oraş, despre ce îl face atrăgător şi despre cum găseşti soluţii inovatoare la problemele curente.
EVZ: Pe vremea când conduceaţi Universitatea din Columbia şi vă aflaţi în faţa unui amfiteatru plin de studenţi care vă huiduiau, v-aţi dat pantalonii jos şi le-aţi arătat fundul. Au amuţit toţi. Din ce resorturi s-a născut acest gest?
Antanas Mockus: Uneori eşti pus la colţ şi nu e deloc uşor să găseşti o soluţie. Atunci, cea mai bună soluţie este să te întrebi cear face un artist în locul tău. Multe lucruri depind de ordine, poate chiar prea multe. Dar uneori nu poţi găsi o soluţie cu ajutorul elementelor date, ci trebuie să faci o mică dislocaţie.
Când aveam 16 ani şi eram elev la liceu, colegii mei de clasă îşi băteau joc de practicile religioase în şcoală. Au fost clipe în care m-am simţit o victimă a acestui