La evenimentul organizat în perioada 10-11 martie 2011 la Atena au participat peste 100 de avocaţi şi mediatori din 30 de ţări din întreaga lume.
Printre participanţi s-a numărat şi avocatul Cătălin Panţuru, fost judecător la Tribunalul Galaţi, care a reprezentat practic România la Forumul Mondial al Mediatorilor alături de alţi câţiva mediatori din ţară.
Acţiunea a fost coordonată de Uniunea Internaţională a Avocaţilor şi Centrul Naţional de Mediere din Grecia.
Unul dintre principalele scopuri ale organizării forumului a fost atragerea a cât mai mulţi avocaţi în rândul mediatorilor, în condiţiile în care mulţi dintre aceştia au impresia greşită că mediatorii sunt concurenţii lor.
„Nu trebuie să se înţeleagă că între avocatură şi mediere este o concurenţă. Din discuţiile de la forum a reieşit ideea că orice mediator trebuie să colaboreze cu un avocat pentru ca acordurile de mediere să respecte condiţiile de legalitate", ne-a declarat avocatul Cătălin Panţuru.
Contrar aşteptărilor, cea mai mare tradiţie în domeniul medierii nu o are SUA sau Canada, ci China, unde această profesie a fost introdusă din 1987.
Mediatorii chinezi au statut de funcţionari publici şi sunt foarte solicitaţi, în condiţiile în care oamenii nu vor să ajungă la judecată.