Chemaţi ieri la discuţii la Prefectură, reprezentanţii medicilor de familie spun că ei nu refuză să asigure permanenţa serviciilor medicale, ci doar vor să aibă condiţii în viitoarele centre. „O colegă din Marghita a fost violată!”, a explicat reacţia unul dintre medicii prezenţi.
„Suntem acuzaţi, pe nedrept, că nu vrem să lucrăm! Dar noi n-am spus niciodată că nu vrem să asigurăm permanenţa serviciilor medicale. Vrem doar să avem condiţii, inclusiv pază. Să nu se întâmple ca la Margita, unde o colegă a fost violată într-o noapte într-un astfel de centru”, susţine Rozalia Niculescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Sălaj. Declaraţia a fost făcută ieri, în cadrul unei întâlniri a reprezentanţilor medicilor de familei din judeţ cu principalii factori de decizie din sănătatea judeţului, de la prefectul Alexandru Vegh, la preşedintele Consiliului Judeţean Tiberiu Marc şi la reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Discuţia a fost provocată de Instituţia Prefectului, în contextul în care obligativitatea asigurării permanenţei asistenţei medicale primare, prevăzută de contractul cadru pe 2011, a stârnit o vie opoziţie în rândul medicilor de familie.
„Noi nu avem pregătire în medicină de urgenţă şi am putea fi expuşi la malpraxis”,a încercat să justifice această opoziţie medicul Dan Medve, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Sălaj. Dacă permanenţa s-ar asigura, însă, prin vizite plătite la domiciliul pacienţilor, medicii din Sălaj se arată dispuşi să treacă cu vedere acest inconvenient.
„În condiţiile în care va intra sistemul de coplată, niciun pacient nu va mai veni la cabinet, pentru că aici va trebui să plătească pentru consultaţie, ci va merge la centrul de permanenţă. Prin urmare ni se vor reduce şi mai mult veniturile”, a punctat problema care-i doare, de fapt, pe medic