Investitorii străini sunt la un pas de a câştiga bătălia pe care au dus-o timp de mai bine de jumătate de an pentru modificarea legislaţiei muncii, considerată a fi o frână în continuarea investiţiilor.
Posibilitatea de a face mai uşor noi angajări (dar şi concedieri) va declanşa o creştere a numărului de angajaţi cu forme legale într-o perioadă scurtă de timp şi ar putea readuce încrederea investitorilor străini în România, susţine Consiliul Investitorilor Străini (CIS), organizaţia care a elaborat majoritatea prevederilor preluate de guvernul Boc în actul normativ.
"O piaţă de muncă flexibilă constituie un punct de atractivitate pentru investitori şi apreciem eforturile guvernului în acest sens. În opinia CIS, modificarea Codului muncii reprezintă un pas înainte în adaptarea relaţiilor de muncă la actualele condiţii din economie. Cu toate acestea, considerăm că dinamica pieţei româneşti şi internaţionale trebuie continuu monitorizată şi reflectată în cadrul legislativ al pieţei muncii", a spus Mariana Gheorghe, CEO al Petrom - cea mai mare companie din România, cu afaceri de 4,4 miliarde de euro anul trecut - şi preşedinte al CIS.
Curtea Constituţională va discuta miercuri constituţionalitatea noului Cod al muncii - unul dintre cele mai controversate proiecte legislative din ultimii ani - care va intra în vigoare la 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.
"Credem că trebuie acordată o atenţie sporită jurisprudenţei şi procedurilor legislative care reglementează litigiile de muncă. Continuarea îmbunătăţirii prevederilor Codului muncii este importantă pentru că piaţa muncii reprezintă un criteriu de decizie major din punctul de vedere al investitorilor, fie români sau străini", a mai spus Mariana Gheorghe. Petrom, care are în prezent circa 25.000 de angajaţi, a concediat peste 13.000 de salariaţi în ultimii şase ani, aceasta