A predat în Secuime, în Caraş Severin şi în Zalău lăsându-şi amprenta asupra a sute de elevi cărora le-a fost mai mult decât un simplu profesor. Astăzi, Liviu Baidoc este unul dintre puţinii dascăli care face voluntariat şi meditează elevi la Istorie, în cadrul unui proiect susţinut de Episcopia Ortodoxă a Sălajului.
Liviu Baidoc a însemnat pentru sute de elevi profesorul complet. Omul care a stat alături de copii şi după orele de curs, un sfătuitor şi un prieten a cărui mod sănătos de a gândi a devenit model.
Amintiri din epoca de aur
Cariera didactică a profesorului sălăjean a început în Dognecea, lângă Caraş Severin, unde Liviu Baidoc spune că s-a convins pe pielea lui de mizeriile comunismului. “Trăiam şi predam într-o zonă industrializată, în care oamenii o duceau extrem de greu. Mi-am dat seama acolo de corupţia şi de ineficienţa sistemului. Totul se rezuma la pile şi la relaţii, “omul nou comunist” era o alcătuire ciudată, lipsită de demnitate şi total debusolată. Cu toate astea, acestea sunt cele mai frumoase amintiri din activitatea mea. Atunci am reuşit să fac din elevi cărora nu li se dădea nicio şansă, premianţii clasei. Pentru că, împreună cu ei, fentam regimul şi rigorile lui. În orele de Educaţie Cetăţenească eu continuam să predau istorie, dar o istorie neoficială, care nu mergea pe linia impusă de partid”, îşi aminteşte dascălul sălăjean.
Dascăl român în Secuime
Ultimii ani ai comunismului l-au prins pe Liviu Baidoc în Secuime, în satul Belin, de lângă Baraolt. Pentru că i-a cunoscut îndeaproape pe secui, istoricul susţine că toată tevatura festivisto-patriotardă care ni se serveşte şi astăzi în mass-media e foarte departe de adevăr. “Scârba faţă de comunişti era comună şi secuilor şi românilor. Nu aveam niciun motiv să ne urâm între noi. Mâncam aceeaşi pâine la cartelă şi beam acelaşi nechezol dim