Curtea Europeană a Drepturilor Omului a apreciat că prezenţa unui crucifix într-o sală de clasă nu violează dreptul la un învăţământ neutru.
Decizia CEDO, făcută publică vineri 18 martie, a fost aşteptată cu sufletul la gură de întreaga Peninsulă, dar şi de toţi creştinii europeni, indignaţi de condamnarea Italiei în 2009 în „Cazul Lautsi”, scrie La Croix. Doamna Lautsi a contestat prezenţa crucifixului pe peretele clasei din şcoala publică unde învăţau cei doi fii ai ei, pe motiv că ar fi contrar laicităţii în spiritul căreia vrea să îi educe.
În 2009, o primă sentinţă a CEDO decisese, cu unanimitatea celor şapte judecători, că Italia violase articolul 2 din protocolul nr. 1 – asupra dreptului la educaţie – al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.
Hotărârea a produs o mare vâlvă, nu numai în Italia, ci şi în multe alte ţări europene. Roma a făcut apel, care a fost judecat de Camera Mare a CEDO în complet de 17 judecători (cel mai mare posibil).
Decizia a fost că, deşi crucifixul este un simbol religios, “nu există elemente care să dovedească o eventuală influenţă pe care expunerea pe pereţii sălilor de clasă a unui simbol religios o poate exercita asupra elevilor”. Pentru a conchide: “nu se poate afirma cu corectitudine că are sau nu vreun efect asupra tinerilor ale căror convingeri încă nu sunt cristalizate”.
Având în vedere aceste elemente, CEDO afirmă că autorităţile italiene au “acţionat în limitele latitudinii pe care o are Italia în cadrul obligaţiei de a respecta dreptul părinţilor de a asigura educaţia conform convingerilor lor religioase şi filosofice”.
Prin vocea ministrului afacerilor Externe, Italia a primit această decizie “cu mare satisfacţie”. “Astăzi a învins simţământul popular european, decizia se face ecoul vocii cetăţenilor care îşi apără valorile şi identitatea”, şi-a exprimat Franco Frattini bucuria într-u