Tratamentul urmăreşte crearea unor condiţii care să reducă la minimum riscul unui al doilea accident cardiac.
Primele şase ore sunt cruciale în tratarea unui infarct miocardic acut şi influenţează evoluţia ulterioară a bolnavului. Însă tratamentul infarctului se extinde dincolo de externarea din spital şi durează toată viaţa. Ele se ghidează după protocoalele Societăţii Române de Cardiologie, realizate în concordanţă cu recomandările Asociaţiei Americane a Inimii şi ale Societăţii Europene de Cardiologie.
Tensiunea arterială, sub 140/90 mmHg
Menţinerea valorilor tensiunii arteriale în limite normale (sub 140/90 mmHg) este esenţială în prevenirea unui nou infarct, ştiut fiind că hipertensiunea rigidizează arterele coronare. În cadrul tratamentului de prevenţie secundară, medicii folosesc beta-blocante şi inhibitori de renină-angiotensină. În cazul persoanelor diabetice şi al celor cu insuficienţă renală cronică, limita superioară este de 130/80 mmHg.
Asigură fluiditatea sângelui
Medicamentele care scad riscul de formare a trombilor sunt esenţiale în tratamentul de prevenţie secundară a infarctului. Acestea sunt reprezentate de antiagregante şi de anticoagulante orale (cel mai accesibil şi cunoscut este aspirina).
De asemenea, în funcţie de valorile colesterolului, medicul poate include în schema terapeutică şi un hipolipemiant, de tipul statinelor. În plus, persoanele care suferă de diabet zaharat îşi vor monitoriza valorile glicemiei şi vor primi un tratament adecvat afecţiunii lor, după cum cele cu tulburări de ritm cardiac vor primi antiaritmice.
NU fumatului, DA sportului!
Persoana care a suferit un infarct miocardic trebuie să renunţe complet la fumat. Nicotina afectează vasele coronariene şi dublează riscul de infarct, faţă de cel înregistrat în rândul populaţiei nefumătoare. @N