Localitatea Fântânele este subiectul unui articol despre energia eoliană, apărut ieri în prestigioasa publicaţie economică Financial Times.
„Un vânt rece suflă prin micul sat Fântânele din sud-estul României. Dar, departe de a fi ostili rafalelor iernii, locuitorii sunt recunoscători. Motivul este vizibil la orizont, unde zeci de turbine falnice se rotesc în vânt - o parte din prima etapă a unui parc eolian de 600 de megawaţi, cel mai mare proiect construit pe uscat din Europa", scrie jurnalistul Chris Bryant de la FT, care s-a deplasat în această localitate, citat de Agerpres. În unele părţi mai bogate ale Europei turbinele eoliene sunt adesea o „pacoste" nedorită, potrivit semnatarului articolului. Dar oamenii din Fântânele se vor lupta pentru construirea lor. În plus faţă de producerea de 2,5 MW de electricitate curată, fiecare dintre cele 120 de turbine instalate până acum la Fântânele de grupul energetic ceh CEZ generează un câştig anual de 3.000 de euro (4,175 dolari) pentru proprietarul terenului pe care se află. Pentru localnici, dintre care mulţi subzistă cu un venit de ceva mai mult de 100 de euro pe lună, este vorba de un adevărat vânt al bogăţiei.
Avangarda unui boom economic
Fântânele se află în avangarda unui boom în domeniul energiei eoliene din România, care ar putea aduce beneficii substan-ţiale pentru o economie lovită de recesiune, ce a fost nevoită să solicite un fond de salvare de 20 miliarde euro de la Fondul Monetar Internaţional în 2009. „Oamenii au fost sceptici la început, din cauza deranjului din timpul construirii turbinelor şi a îngrijorării că ar putea fi prejudiciate culturile", a declarat primarul din Fântânele, Gheorghe Popescu. „Dar acum sunt foarte mulţumiţi şi mulţi vin să întrebe dacă parcul eolian nu se va mări, astfel încât să fie amplasată o turbină şi pe terenul lor".
Scandalul din Cogealac, punct d