Inginerii japonezi de la centrala Fukushima Daiichi lucreaza zi si noapte pentru a evita o catastrofa nucleara.
Au reusit sa scada usor nivelul radiatiilor de la reactorul 3, in urma stropirii cu apa, insa toate cele sase reactoare continua sa puna probleme. Statele Unite cred ca procesul de racire a barelor de combustibil nuclear poate dura saptamani intregi.
Vineri, eforturile angajatilor de la Fukushima Daiichi se concentrau pe restabilirea legaturii electrice cu cel putin doua reactoare, pentru restartarea sistemelor de racire, si pe reluarea procesului de stropire, pentru a le reduce temperatura.
In cursul noptii de joi spre vineri inca 30 de autospeciale si 140 de pompieri s-au alaturat echipelor care muncesc deja la racirea reactoarelor, reusind sa obtina o reducere a radiatiilor, de la 309 microsieverti la 279,4 microsierveti pe ora. Criza este in continuare serioasa si are mari sanse sa continue saptamani bune de acum.
Seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Yukiya Amano, a sosit in Japonia, vineri, pentru a gestiona criza nucleara de la Fukushima, insa nu a vizitat reactorul, cu toate ca autoritatile au dat asigurari inca o data ca radiatiile nu au ajuns la un nivel periculos pentru oameni.
Ziare.com v-a prezentat, vineri, evolutia crizei din Japonia:
- Inginerii au reusit sa conecteze un cablu pentru electricitate la centrala nucleara din Fukushima, astfel incat sa poata reporni pompele de apa folosite pentru racirea reactoarelor, relateaza Reuters. Urmeaza a fi verificate echipamentele, inainte sa se dea drumul la sistemele de racire ale reactorului 2, iar apoi la 1, 3 si 4.
Daca sistemele de racire nu vor functiona, specialistii iau in considerare ingroparea centralei in nisip si ciment, astfel incat sa previna radiatiile puternice.
- Palat