Riscurile pentru sănătatea populaţiei României sunt reduse în cazul radiaţiilor ionizante din jurul reactoarelor nucleare din Japonia. Declaraţia vine din partea specialiştilor Institutului de Sănătate Publică.
La rândul său, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a afirmat că în prezent nu există vreun semnal că ar fi posibil ca un nor radioactiv provenit din Japonia să traverseze România. Societatea Naţională Nuclearelectrica, operatorul centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, a anunţat marţi, 15 martie, ca centrala nucleară din România a fost proiectată să reziste la cutremure de o magnitudine de peste 8 pe scara Richter, deşi studiile de specialitate atestă faptul că în ţara noastră nu există riscul producerii unui cutremur cu o magnitudine atât de mare ca a celui produs în Japonia. În cazul în care are loc un seism, centrala se opreşte în condiţii de securitate nucleară, respectiv asigură oprirea reactorului, răcirea zonei active şi monitorizarea parametrilor de securitate nucleară. Valuri tsunami cu înălţimea de 10 metri au lovit zonele estice de coastă ale Japoniei după producerea seismului de 9 grade pe scara Richter. Prima, afectată din plin, a fost provincia Fukushima, din nord-estul ţării, unde valuri de apă şi noroi au pătruns pe o porţiune de cinci kilometri pe uscat, luând pe sus case, camioane, trenuri şi ambarcaţiuni.
Germania închide şapte reactoare nucleare
Cancelarul german, Angela Merkel, a anunţat închiderea imediată şi pentru o perioadă de trei luni a tuturor reactoarelor date în funcţiune în Germania „înainte de 1980”. În total, în Germania sunt şapte astfel de reactoare. Merkel a anunţat la începutul săptămânii un moratoriu de trei luni privind prelungirea duratei de viaţă a centralelor nucleare, în timp ce accidentul nuclear din Japonia a exacerbat ostilitatea tradiţională a populaţiei germane faţă de e