Am privit fascinat, minute in sir, schitele cistigatorilor concursului de urbanistica "Urban ID", organizat de Ambasada britanica la Bucuresti in vederea reconfigurarii zonei National Arena. E una din zonele cele mai verzi ale Bucurestiului, cu ceva facilitati pentru practicarea sportului, alergarea printre altele, dar mai ales cu potential in acest sens, scrie Marian Chiriac pe blogul sau.
Schitele amintite creionează o lume ireală la prima vedere. E vorba de o lume în care se tine cont de nevoile reale ale oamenilor, se protejează mediul si se recrează ecosistemul, se folosesc energiile alternative si are un impact minim asupra spatiului înconjurător. Ireal, nu? E o lume în care se încurajează practicarea sportului, a interactiunii sociale, în care sunt terenuri de sport si piste de alergare. Nu doar stadion de fotbal.
Concursul a fost cîstigat de doi tineri arhitecti din Timisoara, care au propus proiectul ‘Mens Sana in Corpore Sano’. “Marius Stelian Găman si Ana-Maria Branea au prezentat solutia optimă de creare a unei identităti urbane pentru Stadionul National Lia Manoliu – unul dintre cele mai importante locuri de întâlniri sportive din Bucuresti”, se spune în motivarea alegerii.
Proiectul lor s-a centrat pe ideea menţinerii vegetaţiei existente, a construirii unui deal artificial cu funcţie de peluză, vara, şi pîrtie, iarna, şi a unor terenuri sportive publice. Ei vor pleca la Londra în perioada 20 – 23 martie, unde vor vizita Parcul Olimpic si se vor întâlni cu reprezentanţi ai unor companii britanice de top în domeniul regenerării urbane.
Merită văzute însă si celelalte două proiecte premiate.
E un viitor posibil pentru o zonă din Bucuresti. Autoritătile locale au acum un plan – sau cel putin cîteva idei – pe care le pot folosi pentru amenajarea acestei zone. Mă tem însă că acest viitor nu este si unul