Dintre sase mari orase ale tarii, in Brasov se gasesc cele mai mici chirii, in vreme ce proprietarii din Bucuresti si Cluj au cele mai mari pretentii – se arata intr-o analiza a portalului imobiliare.ro, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
In medie, nivelul chiriilor a scazut cu 10-12% in ultimele sase luni, cele mai mari diferente fiind inregistrate in cazul garsonierelor amplasate in Constanta (-11,9%) si Timisoara (-8,9%), dar si in cazul apartamentelor cu doua (-7,2%) si trei camere (-8,3%) din Cluj-Napoca.
Aceste reduceri vin pe fondul unei relative plafonari a preturilor in ultimele luni, ceea ce face ca apartamentele sa devina tot mai scumpe raportat la nivelul chiriilor. Iar atat timp cat chiriile se vor reduce, pretul apartamentelor nu prea are cum sa se stabilizeze.
La capitolul chirii, Bucurestiul se situeaza, in mod evident, in fruntea celor mai scumpe orase. Aici, chiria pentru o garsoniera porneste de la 150 de euro pe luna in cartiere precum Rahova, Militari sau Berceni. In acelasi timp, apartamentele cu doua camere au preturi incepand de la 200-220 de euro pe luna in zone precum 13 Septembrie, Stefan cel Mare, Mihai Bravu, Crangasi sau Drumul Taberei. Pentru locuintele cu trei camere, chiriile pornesc de la 250 de euro pe luna in Berceni, Colentina sau Camil Ressu.
Si Clujul este un oras in care proprietarii au pretentii ridicate, cel putin la garsoniere. In Floresti sau Horea, o astfel de locuinta poate fi inchiriata cu 150 de euro pe luna. Apartamentele cu doua camere sunt insa semnificativ mai ieftine fata de Bucuresti. Preturile cerute pentru acestea pornesc de la 170 de euro pe luna in Andrei Muresanu sau Floresti, in vreme ce locuintele cu trei camere pot fi inchiriate si 270 de euro pe luna in zonele Buna Ziua, Zorilor sau Manastur.
La polul opus fata de cele doua orase se situeaza Braso